10 juni 2014

Recept: Klein maar fijn

Nu de temperaturen op beginnen te lopen in aanloop van de zomer, heb je waarschijnlijk minder zin in een groot stuk machtige brownie, maar juist in een klein, fris gebakje. Dé oplossing: citroen! Zoals algemeen bekend is, ben ik fan van citroen, en deze schattige citroenminitaartjes met gesuikerde citroenschil vind ik dan ook perfect voor de zomer. Fris, maar toch ook zoet! En als je ze te klein vindt, kun je er altijd nog gewoon 2 eten. ;) Op naar het recept!


Dit heb je nodig (voor ongeveer 15 taartjes):
240 g bloem
180 g koude boter + extra om in te vetten
120 gram suiker + 50 gram + extra voor de garnering
1 ei
Snufje zout
Snufje koek- en speculaaskruiden
Lemon curd (kun je zelf maken, maar ook kopen)
Blikje (400ml) gecondenseerde melk
3 kleine citroenen

Bakpapier
Steunvulling (ik gebruikte droge groene erwten, maar droge bonen o.i.d. zijn ook goed)
Cupcakebakblik


Zo maak je ze:
1. Begin met het maken van een bakje van deeg. Doe hiervoor de bloem, 120 g suiker, het zout en de koek- en speculaaskruiden in een kom en snijd hier met twee messen de boter doorheen, tot er alleen nog kruimeltjes boter met bloem eraan zijn.
2. Voeg het ei toe en kneed alles tot een bal, zonder al te lang door te gaan. Verpak de bal in plastic en leg deze een uurtje in de koelkast.
3. Verwarm de oven ongeveer 20 minuten van tevoren voor op 175 graden Celsius en vet de vormpjes van het cupcakebakblik in.
4. Haal de deegbal uit de koelkast en bekleed de cupcakevormpjes met een dun laagje deeg (maar niet té dun).
5. Knip bakpapier en in kleine vierkantjes, vouw deze bovenop het deeg en doe hierin de steunvulling. Deze manier van bakken heet blind bakken en voorkomt dat ze bakjes gaan rijzen of dat de randen inzakken.
6. Zet de vormpjes ongeveer 30 minuten in de oven, tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren en dus knapperig zijn. (Tip 1: verwar de oven niet eerst met een eventuele grillstand. Oeps.)
7. Pers de citroenen uit in een maatbeker, als het goed is komt hier ongeveer 75 ml citroensap uit.
8. Mix de gecondenseerde melk in een kom en voeg hier geleidelijk het citroensap aan toe. Niet in één keer dus! Mix door tot het een kwarkachtige massa is en zet de kom even in de koelkast. (Tip 2: snijd je niet aan het blik van de gecondenseerde melk. Tja, ik was nogal een keukenkluns toen ik ze maakte.)
9. Snijd de schillen van de uitgeperste citroen in dunne reepjes, haal zoveel mogelijk wit ervan af.
10. Doe 50 gram suiker in een pannetje en doe er flink wat water bij, zodat alle suiker ruim bedekt is (als je er te weinig water in doet, gaat de suiker karameliseren). Zet dit op het vuur en roer net zolang tot de suiker opgelost is, zonder het aan de kook te brengen.
11. Voeg hier de citroenschillen aan toe en laat een tijdje op het vuur staan, tot de schillen zacht worden. Roer af en toe door.
12. Schep na een tijdje de zachte citroenschillen uit het pannetje en strooi er op een bord nog wat suiker overheen. Het water dat in het pannetje blijft zitten is overigens prima geschikt als citroensiroop!
13. Schep in elk afgekoeld taartvormpje een laagje lemon curd, vervolgens een laag van de citroenkwarkmassa en garneer met de gesuikerde citroenschil. Bon appetit!

Wat is jouw ultieme zomergebakje? En ga jij deze taartjes een keer maken?



If you can't feed a hundred people, then 
feed just one - Mother Teresa


Misschien vind je dit ook leuk: